zaterdag 13 december 2014

Piekeren over je geaardheid, Hoe stop ik dat?

Het piekeren neemt mijn leven over? Hoe stop ik met piekeren? Waarom pieker ik zoveel? Hoe gaan die gedachte weg? Herkenbaar? Mensen piekeren als ze zich zorgen maken over iets of iemand of je piekert omdat je niet weet hoe je iets moet oplossen. In dit artikel ga ik een paar tips en ervaringen met jullie delen.



Waarom pieker je?

Goede vraag? Weet je het antwoord al, waarschijnlijk wel. Pieker je over je geaardheid omdat je lesbische bent? Of toch biseksueel? Hierover piekeren heeft eigenlijk weinig zin want je komt er valzelf achter. Alleen ik was kampioen piekeren over mijn geaardheid nachten en dagen lang heb ik liggen en zitten piekeren over Wel of Niet? Dit doe je waarschijnlijk omdat je antwoord wil of je zorgen maakt over jou toekomst. Hoe iedereen zal reageren of je ooit gelukkig zou worden. Als je weet waarom je piekerd en waarover dan is het probleem makkelijk op te lossen.



Praten

Praten is volgens mij een wonder middel tegen piekeren. Door er over te praten spreek je het uit en zal de persoon tegen wie je praat je advies geven of hij/zij verteld je dat het helemaal niet erg is. Dat lucht op. Heb je niemand om mee te praten? Of wil je het niet delen met iemand die je kent. Dan kun je het natuurlijk ook digitaal delen met iemand bijvoorbeeld in de chat van de kindertelefoon of die van jongin. Je kunt ook na een meeting van jong&out hun organiseren regelmatig praat groepen dat is een groep met jongeren en een paar mensen die je advies kunnen geven.



Schrijven

Je gedachte opschrijven op papier helpt ook enorm. Zelf doe ik dit regelmatig en meestal voor het slapen gaan. Doordat je je gedachte op papier schrijft lijken de gedachte te verdwijnen en lijkt alles in jou hoofd tot rust te komen waar door je beter slaapt.



Los het op met een anderen gedachte

Je kunt een probleem niet oplossen met de gedachte die hem veroorzaakt hebben aldus Einstein, hij bedacht deze filosofische uitspraak. Zelf heb ik er lang over nagedacht en ik vind dat hij gelijk heeft. Als jij piekert over je geaardheid doe je dit vaak omdat je er aan twijfelt of het niet wil zijn. Dat is dan de gedachte die het probleem veroorzaakt. Je kunt dus met een anderen gedachte het probleem oplossen. Als ik terug ga na mijn voorbeeld over het twijfelen van je geaardheid dan zou de gedachte '' achja of ik nu lesbisch ben of niet wat maakt het uit ik verander niet'' zou je bijvoorbeeld kunnen denken.




Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad en nu iets minder piekeren. Wat is het laatste waar jullie over gepiekerd hebben? Daar ben ik wel benieuwt na. Wil je nog iets anders kwijt laat het dan achter in de reactie.